Hatha yoga

Ik geef Hatha yoga. Hatha bestaat in het sanskrit uit ha (zon) en tha (maan), wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden. Yoga betekent “juk’, “verenigen”, “beheersen”. Yoga in zijn brede context kan als volgt worden gedefinieerd: Hatha yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen.

Hatha-yoga wordt vaak gezien als de weg van de kracht maar in het westen wordt yoga gezien als alleen een lichamelijke bezigheid. Maar oorspronkelijk gaat yoga om meer dan alleen de puur fysieke aspecten, zoals kracht, gezondheid, souplesse en welbevinden. Het is een zoektocht naar de vereniging van energieën binnenin ons. Hatha-yoga zien we als de brug tussen de wereld van binnen en van buiten; tussen het materiële en het spirituele. De tegenstelling tussen maan en zon, komt in verschillende uitingen terug. Hatha yoga brengt evenwicht tussen twee uitersten.

Door de asana’s (yoga houdingen) wordt het lichaam sterker, leniger en stabieler. Door de yoga houdingen worden de inwendige organen gestimuleerd en ontwikkel je een groter lichaamsbewustzijn.